Netwerken?
Iedereen doet het, bewust en onbewust. Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn om de volgende stap in je carrière te zetten. Maar hoe kun je jouw netwerkskills precies inzetten?

Door te netwerken kun je nieuwe verbindingen leggen, nieuwe mogelijkheden ontdekken en je zichtbaarheid vergroten in de arbeidsmarkt. Hierdoor kom je in aanraking met mogelijke werkgevers, bedrijven en vacatures die niet altijd zichtbaar zijn op banensites. Je kunt via je netwerk ook inzicht krijgen in de werkcultuur en de eisen die een bedrijf stelt aan sollicitanten, wat je voorbereidt op sollicitatiegesprekken.

Netwerken betekent dus het creëren en onderhouden van waardevolle connecties. Dit betekent niet dat je een super vlotte babbel moet hebben of jezelf opdringt aan mensen die je niet kent. Iedereen kan leren netwerken en zelfs plezier hebben in het netwerken!

 

Waar moet ik beginnen?
Het begin van je netwerk heb je al. Dit bestaat uit familie, vrienden en oud-collega’s. Laat deze mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en vraag ze om alert te zijn als ze een mooie kans zien. Dit zijn de mensen die jou als eerste in willen seinen als ze een vacature zien die bij jou past.
Vanuit dit basisnetwerk kun je verder groeien. Vrienden van vrienden zitten in andere sociale en professionele kringen en kennen daardoor nog veel meer mensen. Zij kunnen je weer in contact brengen met nog meer organisaties.

 

Pitch over jezelf
Om je netwerk te vergroten, is het belangrijk om jezelf te presenteren. Vertel aan je via-via-vrienden over jouw (werk)ervaring, welke interesses je hebt en wat je graag zou willen doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens een bijeenkomst of op LinkedIn en Facebook. Door het regelmatig te oefenen, kun je jouw pitch steeds verbeteren en toepassen op verschillende situaties. Het is een krachtig middel om je netwerk te vergroten en tegelijkertijd een beter beeld te geven van wie je bent en wat je te bieden hebt.

 

LinkedIn
Tegenwoordig is LinkedIn niet meer weg te denken als het gaat om netwerken, omdat het een platform is waar je jezelf en je professionele vaardigheden kunt presenteren aan een groot publiek. Op LinkedIn kun je connecties opbouwen met mensen in je branche, werkgevers, recruiters en oud-collega’s, die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte baan. Bovendien kun je op LinkedIn bedrijven en vacatures volgen en informatie delen over je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Hierdoor kun je jouw zichtbaarheid vergroten en kun je snel op de hoogte zijn van interessante baanmogelijkheden. Het is daarom goed om je LinkedIn-pagina op orde te hebben.

 

Gelijk beginnen?
Klaar om je carrière een boost te geven en kun je hier wat hulp bij gebruiken? Zet dan gelijk de eerste stap: connect met ons! Laten we samen jouw netwerk vergroten!

Artikel delen?