Competitieve arbeidsmarkt
In de huidige arbeidsmarkt kan het voor starters lastig zijn om een geschikte baan te vinden. Veel functies vereisen werkervaring, terwijl starters die vaak nog niet hebben. Toch kunnen starters hun toekomstige opdrachtgevers overtuigen dat zij de juiste professional zijn voor de organisatie.

Bepaal je doelen
Afgestudeerd en klaar voor de volgende stap. Er zijn vele wegen die je kunt bewandelen. Het is belangrijk om helder voor ogen te hebben wat je wilt bereiken in je werkende leven. Waar ben je goed in en wat is belangrijk voor je in je werk? Door je doelen helder te hebben, kun je makkelijker beslissingen nemen en doelgericht handelen. Tijdens een sollicitatiegesprek zul je zelfverzekerder en gemotiveerder overkomen als je je motivatie duidelijk hebt.

 

Benut je ervaring
Als starter heb je misschien geen of weinig werkervaring op je cv, maar je hebt waarschijnlijk meer ervaring dan je denkt. Vermeld stages en beschrijf wat je precies hebt gedaan. Ook vrijwilligerswerk, een verre reis, een workshop of cursus kunnen relevant zijn. Deze activiteiten vertellen iets over wie je bent en kunnen interessant zijn voor je opdrachtgever.

 

Benadruk je unieke eigenschappen
Iedereen is uniek en jouw persoonlijke eigenschappen kunnen jou een geschikte kandidaat maken, ook al heb je nog geen specifieke ervaring. Ben je gedreven, leergierig en weet je wat je in de toekomst wil bereiken? Dit zijn eigenschappen die belangrijk zijn voor een opdrachtgever. Door je eigenschappen in beeld te brengen, kun je jouw cv persoonlijker maken.

 

Bereid je voor op je sollicitatiegesprek
Als starter heb je misschien nog weinig sollicitatiegesprekken gehad. Het is verstandig om je gesprekken goed voor te bereiden. Je opdrachtgever moet overtuigd zijn dat jij de juiste professional bent voor de functie. Hoe duidelijker je je motivatie kunt overbrengen, hoe groter de kans dat je de baan krijgt. Bereid je voor op veelgestelde vragen en wees voorbereid op onverwachte vragen. Het belangrijkste is dat je duidelijk maakt wat jij voor je opdrachtgever kunt betekenen.

 

Ben je benieuwd naar meer tips of wil je gewoon een keer kennismaken met Sofie of Mariska? Maak dan snel een afspraak, wij staan klaar om je te helpen! Tot snel!

Artikel delen?